Alpakka
Alpakka er en animalsk, naturlig proteinfiber. Alpakka og lama er de to domestiserte artene, av totalt fire arter tilhørende kamelfamilien (kamelidene) (kilde). Vicuna og Guanaco er de to ville, utrydningstruede og beskyttede dyreartene. Disse artene er vant til å leve nær 4000m.o.h i et høyslette område som heter Altiplano og befinner seg i Andesfjellene i Sør-Amerika (kilde), hvor temperaturen kan variere fra pluss 25 grader og ned til minus 30 grader på ett døgn. (kilde). Alpakkaen utnytter maten godt og spiser om 1,5-2 kg høy daglig, (kilde), den veier mellom 50 og 70 kg, og har en type myke klover (kilde).
Alpakkafiberen kommer i mange ulike naturlige fargenyanser, men kan også farges. Som mohair har den ikke lanolin, og dens glatte fiber uten skjell og med lite krus oppleves svært mykt. (kilde). I lette plagg kommer den særegne kvaliteten ofte godt frem. Alpakka kan også lett loe og nuppe, og siger dersom plagget er løst eller tungt. Det er derfor en fordel å tørke plaggene liggende. Alpakka har vært mye brukt som håndstrikke-garn i det siste tiåret, og ikke alltid i plagg egnet for fiberen. Saueull, mohair og alpakka deler egenskaper som at de er vanskelige å antenne, tar til seg lite kroppslukt og er varm også i fuktig tilstand. I dag nyttes alpakkaen mest for fiberen men også kjøtt (kilde).