Bomull
Fiber fra bomull er en vegetabilsk naturfiber og brukes mye i tekstiler.
I 2020 stod bomullsfiberen for om lag 24% av den globale tekstilproduksjonen (kilde). Til sammenlikning står polyester for om lag 50% av den globale tekstilproduksjonen (kilde).
Historiske funn, både bomullskapsler og stoff, tilsier at fiber fra bomull har vært anvendt til tekstiler fra 5800 fvt. i Mexico. Bomull har vært brukt i Europa 300 fvt. (kilde).
USA har hatt stor produksjon av høykvalitets bomull, men mye av produksjonen er utkonkurrert av billigere bomull fra Kina. Bomullstekstiler av høy kvalitet har lange, jevne fibre. Lengden varierer fra 1-6 cm. Vanligst er 2-3 cm med en bredde tilsvarende 15-20 mikrometer (µm) (kilde).
Når bomullplanten er moden sprekker frøkapselen opp, og ut kommer frøene innhyllet i et beskyttende lag frøull og planten er klar for å høstes. Med håndplukking klarer man å skille ut rusk og umodne frøkapsler, som gir en bedre kvalitet enn ved maskinhøsting (kilde).
Fra innhøstingen kan man få flere produkter. De lengste fibrene (minimum 15mm) brukes som naturfibre i bl.a. tekstiler. De kortere kalles «linters» (kilde) og kan brukes til regenererte fibre. Frøene kan brukes til bomullsfrøolje (kilde) hvor restprodukt brukes til dyrefôr (kilde). Det blir ca. 35 kg med spinnbar naturfiber fra om lag 100 kg bomull (kilde).
Bomull har fra naturens side en gulhvit (”off-white”), brun-, rød-, eller grønnaktig farge (kilde). Hos noen «naturtekstil»-merkevarer bevares den naturlige fargen på fiberen. Men i vanlig konvensjonell produksjon, blekes bomullsfiberen hvit for å senere enkelt kunne farges etter ønske.
Bomullsfiberen kan absorbere opp til 8,5% fukt (kilde), den tørker sakte, tar lett til seg skitt, og tåler høy temperatur under vask (kilde). I våt tilstand øker styrken med nærmere 30% (kilde). Som de fleste fibre kan bomull gis nye egenskaper ved kjemisk etterbehandling. Det kan være bleking, farging, mercerisering, antikrøllbehandling, antikrympebehandling, og impregnering for å bli vannavvisende.
Bomull kan spinnes, strikkes og veves både tykt og tynt, og blandes ofte med andre fibre. En vanlig kombinasjon er bomull og polyester. Med ca. 40-50% polyester innblandet bevarer man utrykk og følelsen av naturmateriale og samtidig oppnår en lavere innkjøpspris, fordi polyester er billigere enn bomull. Blanding av ulike fiber i ett tekstil bidrar til å gjøre materialgjenvinning av tekstil til ny fiber vanskelig.
Vask og vedlikehold
Regel nummer én er å følge vaskeanvisningen på produktet. Tekstiler som selges i Norge skal være utstyrt med vaskeanvisning og det brukes internasjonalt standardiserte symboler for dette. Her kan du lese om hva de forskjellige symbolene betyr.
Opprinnelig tåler bomull kok-vask. Sammensetninger med svakere fiber, ulike behandlinger eller andre elementer kan gjøre at produktet ikke tåler dette. Sjekk derfor vaskeanvisning. Vask mørke og lyse farger separert. Det er særlig viktig når produktet er nytt, fordi det kan ha farge som slipper under vask.
Bomullen krøller under vask og krever derfor litt ekstra utstrekning før tørk for å oppnå mest mulig slett resultat. Bomullsfibrene er ekstra sterk i våt tilstand, og kan da strekkes godt. Tåler høye temperaturer ved stryking. Bomullsfibrene er sterke og tåler hyppig og kraftig vask godt.